Otvorený list predsedom strán Ľudovej platformy

26.04.2013 Bratislava

Bratislava (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti) Vážení opoziční partneri,
uvedomujeme si, že nutkanie podľahnúť pokušeniu nominovať politického nominanta Ľudovej platformy (na základe požiadavky premiéra Fica) na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu je silné. Napriek tomu vás touto cestou opakovane v mene hnutia OĽaNO vyzývam, aby ste nutkaniu a premiérovmu tlaku nepodľahli a pristúpili na verejné výberové konanie, ktoré by spoločne zorganizovali zástupcovia všetkých opozičných strán.
Post predsedu NKÚ je kľúčový post na kontrolu hospodárnosti vynakladania verejných prostriedkov, ktoré pochádzajú z daní a odvodov aj vašich voličov. Verím, že aj vám záleží, aby za kontrolu ich používania zodpovedal človek, ktorý nebude zaviazaný žiadnej politickej strane či skupine strán.
V troch voľbách sme rešpektovali dohodu so stranou Sloboda a solidarita a náš klub v tajnej voľbe opakovane spoločného kandidáta podporil. Ale tadiaľto cesta k voľbe predsedu NKÚ zjavne nevedie, keďže vládna strana si zrejme aj na tento post chce vybrať jej vyhovujúceho človeka.
Sme presvedčení, že len kandidát, ktorý bude vybraný vo verejnom výberovom konaní, získa legitímne právo byť dôstojným kandidátom celej opozície a strana Smer si viac nebude môcť dovoliť takého kandidáta spochybňovať.
Veríme, že tento návrh na spoločný a transparentný postup celej opozície bez emócií a zbytočného politikárčenia zvážite a na neho pristúpite. Vo svetle kauzy 130 miliónových Horných Plachtiniec je to o to dôležitejšie.
Ďakujem za pochopenie,
Igor Matovič
predseda hnutia OĽaNO
 

Vyberte región